Σχολιάστε

“Επαναπροωθήσεις προσφύγων” μετά τα κροκοδείλια δάκρυα αποφασίζει η ρατσιστική Ευρώπη

immigrants

Κ.Μαραγκός για το Avantgarde

Πάνω από 1800 πρόσφυγες και μετανάστες μεταξύ τους εκατοντάδες γυναικόπαιδα έχουν χάσει τη ζωή τους στη μεσόγειο από την αρχή του χρόνου. Αποκορύφωμα η απίστευτη τραγωδία λίγα μίλια από την Λαμπεντούζα στις 18 Απρίλη με 900 ανθρώπους να βρίσκουν τραγικό θάνατο στον υγρό τάφο της μεσογείου. Δεκάδες είναι και τα θύματα που πνίγονται στο Αιγαίο στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν, στοιβαγμένοι σε σαπιοκάϊκα και φουσκωτές βάρκες, τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα τουρκικά παράλια.
Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες βδομάδες στη μεσόγειο είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Υπεύθυνος για αυτό το αίσχος είναι η ιμπεριαλιστική ρατσιστική αριστοκρατία που κυβερνά την Ευρώπη μαζί και η σιωπηλή αλλά συνένοχη πλειοψηφία των υπηκόων της που αντί να ξεσηκωθεί για τις επαναλαμβανόμενες δολοφονίες των αφεντικών της κατά των απόκληρων της Αφρικής και της Ασίας, ανησυχεί μήπως και διαταραχτεί η ευταξία και η ασφάλεια της αυτοκρατορίας.
Την ώρα του ολοκαυτώματος τα σκουλήκια της φασιστικής πτέρυγας της αστικής αντεπανάστασης μαζί με τους κάθε είδους ευρωσκεπτικιστές επιχειρούν εξ αφορμής των γεγονότων να χτίσουν εκ νέου την επιρροή τους πάνω στις φοβίες και τα συντηρητικά ένστικτά της γερασμένης Ευρώπης που δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ή κάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει κάτω από τη μύτη της. Δίπλα στους καθαρόαιμους φασίστες η επίσημη πολιτική Ευρώπη της συντηρητικής δεξιάς και της νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας αναρωτιέται για το πώς θα απωθηθούν τα νέα κύματα “λαθρομεταναστών”. Ακόμα και η ορολογία δεν είναι καθόλου τυχαία.
Η ελληνική δεξιά και τα δεκανίκια της πριν από το ναυάγιο της Λαμπεντούζα έπαιξαν ανοιχτά το χαρτί του ρατσισμού, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι χαλαρώνοντας τη φύλαξη των συνόρων και ανοίγοντας τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προκαλεί νέα κύματα μεταναστών. Από δίπλα οι βλαχοδήμαρχοι των τουριστικών νησιών να σκούζουν για τις ορδές μεταναστών που χαλάνε τη μόστρα των λιμανιών τους εν όψη τουριστικής περιόδου, ενώ “κάτοικοι” του κέντρου αναφέρονται στους μετανάστες ως “κατσαρίδες” που βγαίνουν από παντού και κατακλύζουν τα πάντα.
Οι εικόνες της ντροπής εκατοντάδων προσφύγων να ποδοπατούνται για να σωθούν ή αυτές που τους δείχνουν στοιβαγμένους σε αυλές αστυνομικών τμημάτων ή σε μια άκρη των λιμανιών σε συνθήκες βαρβαρότητας, χρησιμοποιούνται για να ελεεινολογήσουν για τις δήθεν υγειονομικές βόμβες που απειλούν τον λευκό ντόπιο πληθυσμό. Είναι φαρισαίοι και υποκριτές. Στέλνουν τους δημοσιογράφους και ρωτάνε πονηρά τους πρόσφυγες στην Ομόνοια από πότε έχουν να επισκεφτούν γιατρό, αφήνοντας τα υπόλοιπα στη φαντασία του τηλεθεατή. Την ίδια στιγμή ο Πανούσης τονίζει την αδυναμία μια χώρας “9 εκατομμυρίων να φιλοξενήσει 5 εκατομμύρια μετανάστες”. “Αν αυτό το λέει ο κουλτουριάρης αριστερός Πανούσης φανταστείτε τι μας περιμένει”. Και μετά αναρωτιούνται που βρέθηκαν 400 χιλιάδες τσόγλανοι να ψηφίζουν τη ναζιστική συμμορία.

“Έρχονται οι ορδές”

Καταρχήν όταν μιλάμε για πρόσφυγες οι αριθμοί δεν έχουν καμία σημασία. Κάθε άνθρωπος και ειδικά αυτός που προέρχεται από εμπόλεμες περιοχές έχει δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση. Οποιοσδήποτε παρεμποδίζει αυτή τη μετακίνηση, ή αρνείται την παροχή ασύλου σε αυτούς τους ανθρώπους απλώς βοηθάει στην τελική τους εξόντωση. Από ότι φαίνεται όμως οι άνθρωποι αυτοί εξαιρούνται από το “ύψιστο αγαθό της ζωής”. Τέτοια αγαθά είναι ύψιστα μόνο για τους υπηκόους της αυτοκρατορίας.
Παρόλα αυτά κάποιοι παίζουν με τα νούμερα για να δημιουργήσουν κλίμα πανικού και επιπλέον να καταστήσουν κάθε προσπάθεια για παροχή ασύλου στους ανθρώπους αυτούς ως πρακτικά αδύνατη. Εκτός όμως από καθάρματα είναι και ψεύτες. Είναι αλήθεια ότι σε σχέση με το 2014 οι προσφυγικές ροές έχουν τριπλασιαστεί ίσως και τετραπλασιαστεί συγκρίνοντας τα στατιστικά στοιχεία των δύο πρώτων τετραμήνων. Πέρσι στο ίδιο διάστημα είχαν συλληφθεί για “παράνομη είσοδο και παραμονή” στα ελληνικά νησιά 3400 ενώ φέτος 12600. Στα χερσαία σύνορα οι ροές παραμένουν στα ίδια επίπεδα κάπου στις 6000. Τα νούμερα αυτά δεν εμφανίζονται για πρώτη φορά. Το 2008 οι συλλήψεις έφτασαν τις 150 χιλιάδες. Η έξαρση των τελευταίων μηνών προφανώς και δεν συνδέεται με κάποιο κάλεσμα της Τασίας Χριστοδουλοπούλου προς τους απανταχού υποψήφιους μετανάστες να έλθουν στην Ελλάδα. Αυτά μπορεί να τα λέει το ακροδεξιό κατακάθι και οι κρετίνοι που το περιβάλλουν, μπορεί να τα διαδίδουν όσοι θέλουν να προκαλέσουν ένα νέο ρατσιστικό πογκρόμ, η πραγματικότητα όμως βρίσκεται αλλού. Εκεί προφανώς που οι συγκεκριμένοι αληταράδες δεν θέλουν να εστιάσουμε. Στην καταστροφή της μέσης ανατολής και της βόρειας Αφρικής από τις πολιτικές εθνοκάθαρσης και ελέγχου που προωθεί η δυτική αυτοκρατορία προκειμένου να εμπεδώσει εκ νέου την γεωπολιτική της ηγεμονία. Η καταστροφή των δομών, των περιοχών αυτών, η ανατροπή κυβερνήσεων που δεν υποτάσσονται ή που εν πάση περιπτώσει ακολουθούν μια ανεξάρτητη πολιτική είναι το βασικό εργαλείο αυτής της στρατηγικής. Για το σκοπό αυτό μπορεί να ενισχύονται διάφοροι αντικαθεστωτικοί αρκεί να γίνουν όλα γήπεδο. Ότι δεν ελέγχεται πρέπει να καταστρέφεται. Αν για αυτό δεν αρκούν τα F16 και η δουλειά γίνεται από τον ISIS ή από την κάθε Μπόκο Χαραμ, κανένα πρόβλημα. Τα κρατίδια που θα προκύψουν από αυτό το μακελειό θα είναι εθνικά, θρησκευτικά ή φυλετικά καθαρά, αλλά τόσο αδύναμα που θα είναι βούτυρο στο ψωμί του ιμπεριαλισμού, εύκολη λεία στα σχέδια επαναποικιοποίησης της περιοχής.
Ο πόλεμος στη Συρία έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής 4 εκατομμύρια πρόσφυγες σε ένα συνολικό πληθυσμό 23 εκ. Ήδη 1,2 εκ βρίσκονται σε καταυλισμούς στην Τουρκία κοντά στα σύνορα με την Συρία,και όχι στα μικρασιατικά παράλια έτοιμοι να πηδήξουν σε κάποιο ελληνικό νησί όπως διαδίδουν τα μέσα των απανταχού ρατσιστών. Στο Λίβανο έχουν βρει καταφύγιο 1,5 εκ, στην Ιορδανία 800 χιλ., στο Ιράκ 250χιλ στην Αίγυπτο άλλες 200 χιλ, ενώ δεκάδες χιλιάδες βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη. Αλλά 7 εκ έχουν εκτοπιστεί εντός Συρίας. Ο μισός σχεδόν πληθυσμός έχει εγκαταλείψει τις εστίες του. Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή.

Στην Ελλάδα το 2014 έφτασαν 32χιλ Σύριοι πρόσφυγες, το 2013 8 χιλ, ενώ το πρώτο τρίμηνο φέτος 8 χιλ. δηλαδή οι 2 στους 3 πρόσφυγες ή μετανάστες που καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά. Ακόμα και αν η ροή αυτή αυξάνεται για να φτάσει τα εκατομμύρια που διαδίδουν τα τρομοδελτία των 8 -ή τα 5 εκατομμύρια του Πανούση- θα πρέπει να περάσουν 100 χρόνια. Είναι προφανές ότι ο κύριος όγκος των προσφύγων από τη Συρία δεν έχει καμία όρεξη να περάσει στην Ευρώπη πολύ περισσότερο να “εποικίσουν την Ελλάδα” και να βλέπουν τα μούτρα του Αδωνη και του Λοβέρδου που ανέκαθεν μίλαγε για υγειονομικές βόμβες. Οι πρόσφυγες αυτοί παραμένουν στα σύνορα της χώρας τους γιατί βασικά θέλουν να επιστρέψουν στις εστίες του και όχι να περιφέρονται σε μια ρατσιστική Ευρώπη και να παριστάνουν τους δούλους της νέας Ρώμης.
b2ap3_thumbnail_migrant_deaths2_by_month_624_v2.pngΚαι αν στα ελληνικά νησιά όντως υπάρχει μια αύξηση κυρίως λόγω της κρίσης στη Συρία, στην Ιταλία υπάρχει μείωση των ροών. Πέρσι στο ίδιο τετράμηνο πέρασαν 26χιλ. Μετανάστες και πρόσφυγες από την Αφρική ενώ φέτος 5000 λιγότεροι. Αυτό που αυξήθηκε γεωμετρικά είναι οι θάνατοι γιατί περιορίστηκαν τα μέσα διάσωσης (1700 πνιγμένοι, 9%). Το πρόσφατο ναυάγιο με τους 900 νεκρούς απλώς αποκάλυψε τη μπόχα της ρατσιστικής Ευρώπης μαζί και την υποκρισία του επιλεκτικού ανθρωπισμού της.

Ποιο είναι το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί;

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι τα δυσθεώρητα κύματα μεταναστών που κατακλύζουν την Ευρώπη, αλλά ο ρατσισμός της Ευρώπης που ενώ αποσταθεροποιεί συστηματικά της μέση ανατολή και την Αφρική (ποιος βομβάρδιζε τη Λιβύη πριν 3 χρόνια για να ανατρέψει τον “τύραννο” Καντάφι;), την ίδια στιγμή κλείνει τα σύνορά της στα θύματα της ιμπεριαλιστικής της πολιτικής, ολοκληρώνοντας έτσι το έγκλημα. Οι ιμπεριαλιστές μπορούν να κάνουν γήπεδο τον υπόλοιπο πλανήτη αλλά πιστεύουν ότι θα μείνουν αλώβητοι από τις συνέπειες της καταστροφής. Πρόκειται για καθαρή ηλιθιότητα. Τα εκατομμύρια των ανθρώπων θα συνεχίσουν να μετακινούνται προκειμένου να καταφέρουν κάπου να επιβιώσουν και κανείς δεν θα μπορέσει να τους σταματήσει, όσους φράχτες και να βάλει.
Είναι δεδομένο ότι η εισβολή της φτώχειας και των απόκληρων στην Ευρώπη προκαλεί πανικό όχι μόνο στην άρχουσα τάξη αλλά και στον υπόλοιπο πληθυσμό. Κανείς δεν θέλει να βλέπει τη μιζέρια μπροστά στην πόρτα του. Μπορεί να την συμπονά όταν είναι μερικές χιλιάδες μίλα μακριά. Να γίνεται ανάδοχος σε απόσταση ασφαλείας. Αλλά όχι μπροστά στην πόρτα μας. Εξού και τα γνωστά “πάρτε τους στα σπίτια σας”, που ξεστομίζουν τα κάθε λογής ρατσιστικά καθίκια. Είναι γνωστό επίσης ότι πάνω σε αυτή τη βάση χτίζονται νέες ταξικές συμμαχίες του ντόπιου πληθυσμού, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού την “ξένη εισβολή”. Στο παιχνίδι αυτό υπάρχουν έτοιμοι πρωταγωνιστές. Ο φασιστικός υπόκοσμος αλλά και οι φασίστες με γραβάτα που ξέρουν ότι υπάρχει κοινό στο γήπεδο αυτό.
Η αριστερά, δεν μπορεί να μένει απαθής μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, αφήνοντας το στρατόπεδό της αφοπλισμένο. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να γίνεται έρμαιο της ρατσιστικής και αντιμεταναστευτικής προπαγάνδας. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δοκιμάζονται πραγματικά οι αξίες της ταξικής αλληλεγγύης πάνω από φυλές, έθνη και θρησκείες. Κανένα όραμα ενός άλλου κόσμου δεν μπορεί να έχει τύχη, όταν υποχωρεί κανείς στο ρατσισμό και τις ξενοφοβικές πολιτικές από όπου και αν προέρχονται. Ούτε να αναζητεί από κοινού λύσεις και μάλιστα με αυτούς που είναι η αιτία του προβλήματος.

“Επαναπροωθήσεις προσφύγων”

Και το πρόβλημα δεν είναι οι άνθρωποι που μετακινούνται, αλλά η καταστροφή χωρών ολόκληρων από την ιμπεριαλιστική ή έστω την καπιταλιστική λεηλασία. Όποιος σπέρνει ανέμους θα θερίσει θύελλες. Στο σημείο αυτό υπάρχουν δύο λύσεις. Η μία είναι αυτή των ρατσιστών. Μια συμμαχία των προνομιούχων του πλανήτη, ενάντια στους απόκληρους για να πεταχτούν έξω από το φρούριο ή για να μην μπούνε μέσα. Να πεθάνουν εκεί που βρίσκονται, να πνιγούν στη Μεσόγειο, αλλά εδώ δεν θα μπουν. Στην σημερινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ αποφασίστηκε να εντατικοποιηθεί το σχέδιο απώθησης. Από τους 150 χιλ. που θα καταφέρουν να εισέλθουν στην Ευρώπη θα παραμείνουν μόνο 5000. Οι υπόλοιποι θα επαναπροωθηθούν στις χώρες τους. Εκεί κατέληξαν τα κροκοδείλια δάκρυα της υποκριτικής “Ευρώπης του διαφωτισμού, των ελευθεριών και της δημοκρατίας”.

Έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικόΚατά τα άλλα οι 28 υποκριτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εκατοντάδων νεκρών μεταναστών της Μεσογείου προτού ξεκινήσουν οι εργασίες της έκτακτης συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό.
Η φλυαρία για τους ”δουλεμπόρους” δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια δικαιολογία για να καταστρέψουν τα πλοιάρια που μεταφέρουν τους προσφυγές στην Ευρώπη. Δήθεν έτσι θα αντιμετωπίσουν τους δουλεμπόρους. Λες και το πρόβλημα είναι οι δουλέμποροι και όχι τα κλειστά σύνορα που δίνουν δουλειά στα κυκλώματα που εμπορεύονται τη διακίνηση, εκμεταλλευόμενα ακριβώς αυτό το καθεστώς. Αν πραγματικά η ΕΕ ήθελε να απαλλαγεί από τους διακινητές θα άνοιγε τα σύνορά της, τουλάχιστον σε αυτούς που είναι 1000% πρόσφυγες. Όμως δεν το κάνει, και μετά τολμά να μιλά για δουλεμπόρους. Και τι θα γίνει θα ρωτήσουν ξανά τα γνωστά παπαγαλάκια; “Αν ανοίξουμε τα σύνορα θα έλθουν όλοι εδώ. Και ποιος θα τους ταΐζει, εμείς δεν μπορούμε να ταΐσουμε ούτε τους εαυτούς μας”. Ωραία τότε, να μην κλαίγεστε όταν πνίγονται, πείτε το ανοιχτά. Και καλύτερα να δώσετε μια εντολή να τους βουλιάζετε τα φουσκωτά ή όταν τα τρυπάνε οι ίδιοι αφήστε τους να πνιγούν. Έτσι θα σταματήσουν να έρχονται. Ε, αυτό δεν θέλετε να πείτε; “Μα και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Αφήνουν τις χώρες του νότου να σηκώνουν όλο το βάρος”. Ε τότε να πάει στο διάολο αυτή η Ευρώπη. Κι αν αυτή η Ευρώπη δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, παρά αποφασίζει να τους ξαποστείλει πίσω στο θάνατο, τότε ας απαιτήσουμε να επωμιστούν το βάρος της φιλοξενίας εδώ με ένα καθεστώς που να τους επιτρέπει να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Αν η παροχή ασύλου τους εγκλωβίζει στην Ελλάδα, ας τους δοθεί άδεια παραμονής για να μπορέσουν με οποιοδήποτε μέσο να καταλήξουν εκεί που θέλουν και ας αναλάβει τότε η υπόλοιπη Ευρώπη τις ευθύνες της. Ας ζητήσουν εκεί το άσυλο που έτσι κι αλλιώς δικαιούνται. Αυτή είναι η δική μας λύση. Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, το άνοιγμα των συνόρων, η φιλοξενία, το άσυλο. Καμία διαπραγμάτευση με το ρατσιστικό κατακάθι πάνω σε αυτό το θέμα. Οι κανίβαλοι δεν θα επιβάλουν τις δικές τους λύσεις. Κανένας άλλος πνιγμός δεν πρέπει να γίνει ανεκτός.
Όπως και να χει η κυβέρνηση που εκλέχτηκε με το σύνθημα “πρώτη φορά αριστερά” αν θέλει να διαφέρει έστω στο ελάχιστο από αυτό το αίσχος ας πάψει να κρύβεται πίσω από το ρατσισμό της ΕΕ και ας αναλάβει τις δικές της ευθύνες, ανεξάρτητα από το τι πράττουν οι ξεφτιλισμένοι εταίροι της. Αν κάποιοι είναι ρατσιστές αυτό δεν αποτελεί το άλλοθι για να γίνουν και οι υπόλοιποι. Και αν πιστεύει ότι έτσι δεν θα χάσει τη δημοφιλία που έχει στους φιλήσυχους νοικοκυραίους που είναι επιρρεπείς στα ξενοφοβικά κηρύγματα, ας τη χαίρεται τέτοιου είδους επιρροή. Όποιος όμως δεν θέλει να συγκρουστεί με το ρατσιστικό κατακάθι αντικειμενικά γίνεται ο εκπρόσωπός του. Ας προσέξουν λοιπόν που θα βάλουν σήμερα την υπογραφή τους. Και ας μην μας αρχίσουν στο δούλεμα περί δημιουργικής ασάφειας. Τα πνιγμένα γυναικόπαιδα δεν έχουν περιθώρια από τέτοιες ασάφειες. Το ίδιο και η αριστερά. Αν μια χώρα με 1 εκατομμύριο άδεια σπίτια δεν μπορεί να φιλοξενήσει 50 ή και 100 χιλιάδες προσφυγές και αν οι πολίτες της αντιδρούν σε αυτή τη φιλοξενία ξερνώντας ρατσισμό και μίσος τότε ας μην κλαίγεται για τα δεινά που τραβάει, ούτε να ζητάει την αλληλεγγύη κανενός. Είναι άξια της μοίρας της. Ο αγώνας για ελευθερία και δικαιοσύνη δεν είναι μόνο για μας αλλά και για τους διπλανούς μας. Ειδικά για αυτούς που ζούνε στις πλέον άθλιες συνθήκες. Αν αυτό δεν προκαλεί συγκίνηση και αισθήματα ταξικής αλληλεγγύης τότε όλα είναι μια υποκρισία. Η αριστερά θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της. Ή με τους ρατσιστές ή με την ταξική αλληλεγγύη. Ή με τους απόκληρους ή με τους αποικιοκράτες.

sort link: http://wp.me/pryYN-1U6

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: