1 σχόλιο

Καμία συμφωνία παράτασης των μνημονίων.  Να τσακίσουμε την αστική αντιεξέγερση.  Όλοι στο Σύνταγμα Κυριακή και Δευτέρα

cropped-ked1.jpgΑνακοίνωση της ΚΕΔ

Από το απόγευμα της Παρασκευής οι δανειστές απεύθυναν τελεσίγραφο 72 ωρών στην ελληνική κυβέρνηση μέχρι την Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης τη Δευτέρα. Έκτοτε μένει ακόμα μια βδομάδα μέχρι να λήξει και τυπικά η παράταση της δανειακής σύμβασης, και εκεί τελειώνει οριστικά το παιχνίδι των καθυστερήσεων που έχει επιλέξει το Μαξίμου ως διαπραγματευτική τακτική με την Τρόικα μαζί και οι σχετικές ασάφειες.

Στις 30 Ιούνη τελειώνουν οριστικά και οι αυταπάτες. Όχι μόνο για τους εταίρους και την Ευρώπη αλλά κυρίως για τις ρεφορμιστικές εμμονές ότι μπορεί αυτή η καπιταλιστική σαπίλα να μεταρρυθμιστεί αλλάζοντας σιγά-σιγά τους συσχετισμούς.

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι η συμφωνία είναι πολύ κοντά και η διαφορά είναι μόλις μισή μονάδα του ΑΕΠ, έχοντας συμφωνήσει ήδη στο 90% των απαιτήσεων της τρόικα. Ιδιωτικοποιήσεις παντού, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά 10 χρόνια στο δημόσιο την επόμενη δεκαετία και κατά 7 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Πρωτογενή πλεονάσματα 1% φέτος, 2% του χρόνου, 3% το 2017, και 3% μέχρι το 2022, ρήτρες μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά και τις συντάξεις από το 2017. Ενεργοποίηση του ν. 3863/2010 που επιβάλει βασική σύνταξη 360 ευρώ και τα υπόλοιπα αν περισσεύουν στα ταμεία, ο ΕΝΦΙΑ συνεχίζει ως έχει, ο ΦΠΑ ανεξάρτητα από την εσωτερική κατανομή και τη διαφορά για τη ΔΕΗ με τα λόγια του Μαξίμου θα επιβαρύνει τα λαϊκά νοικοκυριά κατά 1,3 δις (600 ευρώ αν οικογένεια το χρόνο). Ακόμα και έτσι όμως οι δανειστές ζητάνε περισσότερα εδώ και τώρα. Να καταργηθεί τώρα το ΕΚΑΣ, να εφαρμοστούν από τώρα οι ρήτρες μηδενικού ελλείμματος στο ασφαλιστικό συμπεριλαμβανομένου και των κύριων συντάξεων, νέα μισθολόγιο στο δημόσιο, μεγαλύτερα πλεονάσματα, 23% ΦΠΑ στη ΔΕΗ και προφανώς στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, απελευθέρωση απολύσεων, όχι στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του βασικού. Θέλουν απλά να μας ισοπεδώσουν. Απαιτούν τη συντριβή όχι της κυβέρνησης αλλά της εργατικής τάξης, των κατεστραμμένων μικρομεσαίων, των συνταξιούχων. Θέλουν η ανεργία να φτάσει το 50%. Τα μέτρα που ζητάνε και που θα αποτελούν το 3ο μνημόνιο ισοδυναμούν με φυσική εξόντωση, μόνο και μόνο για να σωθεί το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα και να επιβεβαιώνονται οι θεραπείες σοκ. Για να σωθεί το παρασιτικό κεφάλαιο. Είναι μια μάχη επιβίωσης του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Φοβούνται ότι μια ρήξη, θα λειτουργήσει ως μια νέα Leaman Brother για την χρηματιστική φούσκα. Και αυτό θέλουν να αποφύγουν. Γι’ αυτό καίγονται να υπογραφεί η συμφωνία, συνεχίζοντας στο δρόμο των προηγούμενων μνημονίων. Αυτό δεν πρέπει να περάσει.

Φόλα στο φιλελέδικο οχετό των μνημονίων και της αστικής αντεπανάστασης

Την ώρα που οι δανειστές τοκογλύφοι θα χτυπάνε το χέρι στον Τσίπρα και την ελληνική αντιπροσωπία στις Βρυξέλλες να υπογράψει εδώ και τώρα το τελεσίγραφο, στην Αθήνα μπροστά στη Βουλή, και σε απευθείας μετάδοση από το CNN, to BBC, το ΣΚΑΙ και το ΜΕΓΑ, μαζί και δεκάδες άλλα διεθνή και ντόπια κιτρινοκάναλα -σε διατεταγμένη υπηρεσία- θα μας δείχνουν τις εικόνες από μερικές χιλιάδες ηλίθιους, ρουφιάνους με τον τον τίτλο “μένουμε Ευρώπη” που θα ζητάνε να υπογραφή το νέο μνημόνιο, ακόμα και αν πρέπει να μειωθούν μισθοί και συντάξεις, να απολυθεί το μισό δημόσιο. Ο οχετός αυτός εκτός από το μένος του στα θύματα του μνημονίου θα ξερνάει ταυτόχρονα και το αντικομμουνιστικό του δηλητήριο όπως έκανε την περασμένη Πέμπτη. Η συγκέντρωση αυτή είναι το ελληνικό ευρωμαϊντάν, είναι προετοιμασίες για ένα βελούδινο πραξικόπημα σε περίπτωση που η κυβέρνηση αναγκαστεί να πει όχι στο ταπεινωτικό τελεσίγραφο των δανειστών.

Για όσους αντιλαμβάνονται το οριακό της κατάστασης, είναι προφανές ότι στο Σύνταγμα την ώρα των τελεσιγράφων και τη στιγμή που η κυβέρνηση υποχωρεί ατάκτως στις απαιτήσεις των “εταίρων” της, δεν μπορεί παρά να είναι κατακλυσμένο από τον κόσμο που το 2010-12 που πάλεψε, απέργησε, διαδήλωσε συγκρούστηκε με τις μονάδες καταστολής για να μην περάσουν τα μνημόνια. Πρέπει να βρίσκεται ο κόσμος που στις 25 Γενάρη έστειλε στο σπίτι τους τα κόμματα της εσωτερικής τρόϊκα που τώρα λυσσασμένα επιδιώκουν την ρεβάνς. Τη Δευτέρα στο Σύνταγμα δεν πρέπει να κυματίζει ούτε μισή σημαία της ΕΕ.

Στις συγκεντρώσεις κατσαρόλας αποκαλύπτεται και η κοινωνική μπόχα που έρχεται από την αυλή της άρχουσας τάξης, από τον απόπατο που ταυτίζει τα συμφέροντά του με αυτά των αφεντικών και ας αντιληφθούν όλοι μια και καλή ότι τα ζώα αυτά (η κάθε είδους νοικοκυροσύνη μήτρα, μήτρα επίσης των γκοτζαμάνηδων) δεν συγκινούνται από τα δακρύβρεχτα του πατριωτικού μετώπου ενάντια στους “ξένους επικυρίαρχους”, γιατί για αυτούς πατριωτισμός είναι το “ανήκομεν εις τη Δύση”, είναι ο αντικομμουνσισμός, είναι το μίσος στους απόκληρους, είναι η ευγνωμοσύνη στους “εθνικούς -καπιταλιστές- ευεργέτες” που χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε η Ελλάδα (της ρουφιανιάς και της υποταγής). Για αυτό και στις 30 Ιούνη καταρρέει ολοκληρωτικά και ο μύθος του πατριωτικού αγώνα, του “όλοι οι έλληνες ενωμένοι με μια ψυχή”, αφεντικά και δούλοι. Οι εικόνες από αυτή τη βρωμερή συγκέντρωση με τα πλακάτ που χρέωναν τον ΕΝΦΙΑ και την ανεργία στους επαναπροσληφθέντες απολυμένους της ΕΡΤ και τις καθαρίστριες, είναι η τρανή απάντηση ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία εθνική ενότητα, με τα σκυλιά των αφεντικών, των τραπεζιτών και όλων όσων λεηλατούσαν μαζί φυσικά με τις αυλές τους τη δημόσια περιουσία και τον ιδρώτα της εργατικής τάξης, ντόπιας και ξένης.

Τα αποκαΐδια αυτά της παρακμής θέλουν πίσω το παλάτι ολόκληρο. Για να συνεχίσουν τη λεηλασία. Αυτοί που 20 χρόνια διέλυσαν τα πάντα, τζόγαραν στο χρηματιστήριο, και αφού τα έχασαν πλακώθηκαν στα δάνεια. Ενώ το κράτος υπό την εκσυγχρονιστική νεοφιλελεύθερη δεξιά και κεντροαριστά δανείζονταν για να ικανοποιεί τη ματαιοδοξία του ελληνικού μικροαστισμού και τη μεγαλομανία της άρχουσας τάξης. Τι ζητάνε αυτά τα καθίκια τώρα; Να αποψιλωθούν εντελώς τα σχολεία και τα νοσοκομεία και τα λεφτά αυτά να τα πάρουν νέες επιδοτήσεις για να παριστάνουν τους επενδυτές και τις παραγωγικές τάξεις. Ε λοιπόν, όχι. Έφτασε η ώρα της εσωτερικής ταξικής αναμέτρησης. Ο αντίπαλος απέναντι δοκιμάζει τις αντοχές μας. Ετοιμάζεται για την ολική επαναφορά. Θα το επιτρέψουμε να συμβεί;

Καμία συμφωνία παράτασης των μνημονίων. Να τσακίσουμε την αστική αντιεξέγερση

Έχουν μείνει 10 μέρες μέχρι το τέλος του Ιούνη. Οι ώρες από δω και πέρα είναι οριακές. Ο στόχος πρέπει να είναι ένας. Οι συνομιλίες να οδηγηθούν σε κατάρρευση. Ακόμα και αν αυτό είναι μια επιλογή της τρόικα για να αποσπάει μια συμφωνία στο τέλος της βδομάδας τζογάροντας στο σενάριο Κύπρου, το κίνημα δεν πρέπει να αφήσει περιθώρια στο συμβιβασμό, δήθεν γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Οι δρόμοι της Αθήνας και η περιοχή γύρω από το Σύνταγμα δεν πρέπει να αφεθούν στον αστικό απόπατο και στις διαδηλώσεις κατσαρόλας που προετοιμάζουν παλατιανές λύσεις. Τα βελούδινα σχέδια πρέπει να συντριβούν εν τη γεννέση τους. Εδώ δεν θα γίνει Κίεβο. Η αριστερά, το κίνημα, η εργατική τάξη, η προλεταριακή νεολαία, οι άνεργοι, πρέπει εδώ και τώρα να αναλάβουν δράση. Τα συνθήματα πάρτε τα μνημόνια και φύγετε από δω πρέπει να ηχήσουν και πάλι με όλη τη δύναμη. Η κυβέρνηση ούτε να τολμήσει να σκεφτεί ότι μπορεί να υπογράψει μια συμφωνία ακόμα και των 47+8 σελίδων. Να το ξέρουν ότι ούτε αυτό θα περάσει, ως δήθεν καλύτερη λύση από το χειρότερο σχέδιο Γιούνκερ. Όσο για τα φερέφωνα λουμπενοειδή κόμματα και κομματίδια της αστικής τάξης που ετοιμάζουν την αστική αντιεξέγερση, όχι τόσο ενάντια στον Τσίπρα όσο ενάντια στο κίνημα του 2010-12 ας καταλάβουν ότι οι δρόμοι δεν τους ανήκουν.

Την Κυριακή η ΑΔΕΔΥ, κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς και του κινήματος καλούν σε συλλαλητήριο ενάντια στα μνημόνια. Η κυβέρνηση μπορεί να μας λέει ότι το συλλαλητήριο είναι υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού. Άλλοι να λένε ότι όποιος πάει στο συλλαλητήριο είναι σαν να στηρίζει τις 47 σελίδες. Όλα αυτά είναι τρίχες κατσαρές. Στο συλλαλητήριο θα είναι οι χιλιάδες κόσμου που ήταν στα οδοφράγματα και στις απεργίες της διετίας 2010-12. Θα είναι ο κόσμος που είναι ενάντια σε κάθε μνημόνιο παλιό και νέο, θα είναι και αυτοί που λένε αν παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές (ότι καταλαβαίνει ο καθένας εδώ) να πάμε σε ρήξη. Εκεί θα είμαστε και εμείς. Αυτό είναι το στρατόπεδο του ευρύτερου προλεταριάτου, των υποτελών τάξεων, των καταπιεσμένων, των μη βολεμένων. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό είναι απλά τυφλός και αφήνει χώρο στην αστική αντιεξέγερση να καλύψει το κενό.

Τη Δευτέρα οι λακέδες της αστικής αντίδρασης και της ευρωπαϊκής ιερής συμμαχίας φιλοδοξούν να στήσουν σκηνικό Μαϊντάν στο Σύνταγμα. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί με τίποτα. Η συγκέντρωση της Κυριακής εκτός από το να είναι μια επίδειξη δύναμης πρέπει να πάρει και την ευθύνη για την παρουσία της στο ίδιο χώρο και τη Δευτέρα. Όποιος δώσει το Σύνταγμα τη Δευτέρα σε σταυροαδωνηδοτζήμερους παίζει το παιχνίδι του συμβιβασμού και της αντεπανάστασης.

Από το βράδυ της Κυριακής κόσμος πρέπει να παραμείνει στην πλατεία. Σκηνές, σταντ, και οτιδήποτε άλλο που εξασφαλίζει την παραμονή ικανού αριθμού ανθρώπων πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Την Δευτέρα η ΑΔΕΔΥ και σωματεία κάθε είδους πρέπει να κηρύξουν απεργία, για να μπορεί κόσμος να συγκεντρωθεί εκ νέου στο Σύνταγμα από το πρωί. Το απόγευμα της Δευτέρας η πλατεία πρέπει να γεμίσει με χιλιάδες κόσμο, που να απαιτεί το τέλος της λιτότητας και των μνημονίων.

Καλούμε τις μαζικές οργανώσεις της εργατικής τάξης, της αριστεράς, από όσους καλούν στο κυριακάτικο συλλαλητήριο και κάθε άλλο φορά να καλέσουν εκ νέου σε μαζική συγκέντρωση το απόγευμα της Δευτέρας στο Σύνταγμα. Θα είναι η απόλυτη ντροπή την κρίσιμη εκείνη μέρα να βρίσκεται στο χώρο που έχει ποτιστεί από τα δακρυγόνα και το αίμα χιλιάδων διαδηλωτών οι λακέδες των μνημονίων και της αστικής αντίδρασης.

Ο εφησυχασμός δεν βοήθησε το κίνημα σε καμία στιγμή. Οι φοβητσιάρηδες και οι λακέδες μπορεί να έχουν στο κεφάλι άχυρα, αλλά είναι ικανοί να δώσουν τις εικόνες που έχουν ανάγκη τα διεθνή και ντόπια -σε διατεταγμένη υπηρεσία- μίντια για να κάνουν τη δουλειά τους. Ας τους χαλάσουμε το σκηνικό. Ο αγώνας για το ξήλωμα των μνημονίων συνεχίζεται.

Αθήνα 21/6/2105

Κομμουνιστική Επαναστατική Δράση/Avantgarde

avantgarde2009.wordpress.com / komepd.wordpress.com

One comment on “Καμία συμφωνία παράτασης των μνημονίων.  Να τσακίσουμε την αστική αντιεξέγερση.  Όλοι στο Σύνταγμα Κυριακή και Δευτέρα

  1. […] Διαβάστε επίσης την Aνακοίνωση της ΚΕΔ:  Καμία συμφωνία παράτασης των μνημονίων.  Να τσακίσουμ… […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: