Σχολιάστε

Κύκλος Συζητήσεων: Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα, Δευτέρα 21/12 στο Πολυτεχνείο

afisa211215

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα

Η φύση και ο ρόλος της ΕΕ, οι εξελίξεις και οι αντιθέσεις στην περίοδο της κρίσης, η σχέση της Ελλάδας με την Ένωση και η σχέση της επανάστασης με την ΕΕ, το ευρώ, τον ευρωρεφορμισμό και τον αριστερό πατριωτισμό.

Πέριγραμμα εισήγησης: 

1: λίγα ιστορικά στοιχεία από την ένωση χάλυβα μέχρι το ευρώ, μάαστριχτ, νίκαια, λισαβώνα.
2: Η ΕΕ ως πεδίο γεωπολιτικών ανταγωνισμών και ενδοευρωπαίκων αντιθέσεων
3: Η ΕΕ ως θεσμική ολοκλήρωση του νεοφιλελευθερισμού και πειθάρχησης στις επιταγές του κεφαλαίου=αιώνια λιτότητα
4: Η κρίση και η ΕΕ: μηχανισμοί διάσωσης, γερμανική ηγεμονία. Η ανάδυση μη πολιτικών (με την κλασικη εννοια) τεχνοκρατικών δομών: ΕΚΤ και eurogroup ως σύγχρονη όψη κράτους έκτακτης ανάγκης. Η θεσμική λιτότητα ως αστική απάντηση στην κρίση
5: υπάρχει σοσιαλισμός ή κεινσιανισμός με ευρώ ή αντίστοιχα καπιταλισμός με δραχμή;
6: η σχέση ελληνικού κεφαλαίου με κέντρα στην ΕΕ, η ευρωπαίκη στόχευση του ελληνικού αστισμου και η απάτη της πατριωτικής ενότητας ενάντια στις Βρυξέλλες
η ευρωπαίκη προοπιτική ως μηχανισμός ενσωμάτωσης των κυριαρχούμενων τάξεων στην Ελλάδα
7: πρόσφυγες, άκρα δεξιά, αυταρχικός μετασχηματισμός=το τέλος των ευρωπαίκών αυταπατών;

χάρτης21 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2015, Πολυτεχνείο, κτ.Γκίνη, αιθ. Γ13, 7μμ, είσοδος από Στουρνάρα

Κύκλος Συζητήσεων

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων διεθνώς, ενώ στο εσωτερικό η κατάρρευση της «αμοιβαία επωφελούς» αντιμνημονιακής στρατηγικής  του ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου ριζοσπαστικοποίησης και πολιτικών μαχών που χαρακτήρισαν την προηγούμενη περίοδο. Η ήττα και η απογοήτευση που επακολουθεί, απαιτούν απολογισμό, συμπεράσματα και προοπτικές.

Η ΚΕΔ-avantgarde διοργανώνει έναν κύκλο πολιτικών συζητήσεων προσπαθώντας να χαρτογραφήσει τις συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να δράσουν οι επαναστάτες, ακονίζοντας θεωρητικά και πολιτικά όπλα και επανατοποθετώντας το ζήτημα μιας νέας επαναστατικής κομμουνιστικής ταυτότητας στο σήμερα, στο φως της πρόσφατης και παλιότερης πείρας της ταξικής πάλης.

Θεωρούμε ότι τα παραπάνω είναι ζητούμενα που δεν αφορούν μόνο την ΚΕΔ-avantgarde αλλά ένα ευρύτερο δυναμικό αγωνιστών επαναστατικής αναφοράς. Γι΄ αυτό και οι συζητήσεις θα είναι ανοιχτές σε όποιον σύντροφο/-ισσα επιθυμεί να παρακολουθήσει και να συμβάλλει στη διαμόρφωση και το ακόνισμα αξόνων και εργαλείων για μια μάχιμη κομμουνιστική επαναστατική ταυτότητα και δράση στο σήμερα.

Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν στο Κάτω Πολυτεχνείο, κτ.Γκίνη, αιθ Γ13 στο διάδρομο, είσοδος από Στουρνάρα.

Είναι όλες προγραμματισμένες για μέρα Δευτέρα και ώρα 19:00.

Σε περίπτωση οποιαδήποτε αλλαγής που αφορά τον τόπο, τον χρόνο κλπ των συζητήσεων, θα υπάρχει έγκαιρα ενημέρωση από το https://avantgarde2009.wordpress.com/

23 ΝΟΕΜΒΡΗ 2015:

Ο ιμπεριαλισμός σήμερα. Η «Αυτοκρατορία» σε κρίση;

Η μεταπολεμική αμερικανική ιμπεριαλιστική αυτοκρατορία, οι εξελίξεις μετά το ’89 και η κατάσταση μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Μια αναγκαία και επιτακτική συζήτηση καθώς οι διεθνείς εξελίξεις των τελευταίων ετών, από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη Λιβύη και τη Συρία μέχρι τη συμφωνία ΤΤΙΡ, ταλανίζουν την Αριστερά και επαναφέρουν συνεχώς το ερώτημα: «δύο αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα», «πολυπολικός κόσμος» ή «Αυτοκρατορία»;

afisa712157 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2015:

Συρία, Μέση Ανατολή και Αυτοκρατορία

Εστιάζοντας στο πιο επίκαιρο και σημαντικό «θέατρο» των γεωπολιτικών εξελίξεων.Η «Αραβική Άνοιξη» κι ο «ιμπεριαλιστικός χειμώνας», το κοσμικό κράτος και το πολιτικό Ισλάμ, οι εσωτερικές δυναμικές και το γεωστρατηγικό πλαίσιο.

 

21 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2015:

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα

Η φύση και ο ρόλος της ΕΕ, οι εξελίξεις και οι αντιθέσεις στην περίοδο της κρίσης, η σχέση της Ελλάδας με την Ένωση και η σχέση της επανάστασης με την ΕΕ, το ευρώ, τον ευρωρεφορμισμό και τον αριστερό πατριωτισμό.

 

11 ΓΕΝΑΡΗ 2016:

Στρατηγικές της αντεπανάστασης για την «έξοδο απ’ την κρίση»

Το διεθνές πλαίσιο «εξαγωγής της κρίσης» (το χρέος, η νεοαποικιοκρατία και οι πόλεμοι) και η εσωτερική αντεπανάσταση: μνημονιακός κανιβαλισμός, δόγμα του σοκ, αλλά και πολιτική και ιδεολογική διαχείριση της κρίσης. Κράτος έκτακτης ανάγκης, φασίστες και φιλελέδες, αντικομμουνισμός, ρατσισμός και εθνικισμός.

 

25 ΓΕΝΑΡΗ 2016:

Επαναστάσεις και ρεύματα στον 20αι. Απολογισμός και συμπεράσματα

Μπροστά στην εμφανή κρίση του «υποκειμενικού παράγοντα» επιχειρούμε μια επισκόπηση των επαναστάσεων του 20αι, του χαρακτήρα των κοινωνιών που διαμόρφωσαν και των ηγεσιών τους με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων στο σήμερα για την επαναστατική διαδικασία και την μετάβαση στον κομμουνισμό. Στο ίδιο πλαίσιο μια εξέταση της ιστορικής πορείας του τροτσκιστικού ρεύματος από τη σκοπιά  της σημερινής κρίσης και ασυνέχειας του πολιτικού υποκειμένου της επανάστασης.

 

8 ΦΛΕΒΑΡΗ 2016:

Κόμματα – προγράμματα και τάξεις, πρωτοπορία και μάζες στην επανάσταση

Κάθε λογής μέτωπα και προγράμματα και εκκλήσεις στο λαό ή την εργατική τάξη «να πάρει την κατάσταση στα χέρια του» ανακυκλώνονται συνεχώς στην Αριστερά και καθιστούν κρίσιμο το ζήτημα του ρόλου και της σχέσης τάξεων και κομμάτων, πρωτοπορίας και μαζών, το ζήτημα των τακτικών οικοδόμησης κόμματος και μαζικής επιρροής εξετάζοντας παλιότερες και σύγχρονες εμπειρίες.

22 ΦΛΕΒΑΡΗ 2016:

Η κρίση της Αριστεράς στην εποχή της κρίσης

Η μεταπολεμική Αριστερά του κοινωνικού συμβολαίου: τρειντγιουνιονισμός, ιστορικός συμβιβασμός, ενσωμάτωση στο κράτος και την πατρίδα, αλλά και «ακροαριστερός» κινηματισμός και εναλλακτισμός. Η Αριστερά του μεταπολεμικού κοινωνικού συμβολαίου και τα αδιέξοδά της στην εποχή της κατάρρευσής του. Συμπεράσματα από την δράση της Αριστεράς πριν και μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ και της «αριστερής κυβέρνησης».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: