3 Σχόλια

Σταματήστε τώρα τις «επαναπροωθήσεις». Άσυλο σε όλους

prosfyges-xios_4

Κομμουνιστική Επαναστατική Δράση | Ανακοίνωση

Με το νέο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ψηφίστηκε την Παρασκευή, 1/4/2016, άνοιξε και επίσημα ο δρόμος για την εφαρμογή μιας καθαρά ρατσιστικής πολιτικής, ευθυγραμμισμένης με τους κανόνες της ιμπεριαλιστικής δυτικής αυτοκρατορίας. Ήδη από τη Δευτέρα έχουν ξεκινήσει, με την αρωγή μπάτσων της Frontex και τη συνεργασία του τούρκικου κράτους, μαζικές απελάσεις προσφύγων καθώς και ο εγκλεισμός όσων εισέρχονται σε κλειστά στρατόπεδα. Πρόκειται για το απόλυτο ρατσιστικό αίσχος. Ο Σύριζα μετά την μνημονιακή του προσαρμογή έρχεται τώρα να κλείσει οριστικά και τον κεφάλαιο του «ανθρωπισμού» που όπως μας έλεγε τον διακρίνει από τη δεξιά και τους «φθαρμένους παλιούς» διαχειριστές του συστήματος. Τώρα πλέον είναι ο άξιος συνεχιστής τους όχι μόνο στην οικονομική πολιτική, αλλά και στις αξίες και τα νέα ήθη του κανιβαλικού καπιταλισμού. Άξιος ο μισθός σας μισάνθρωποι!!!

Την ίδια ωρα ποινικοποιείται η δράση των αλληλέγγυων (προσαγωγές μελών του Συντονισμού για το Προσφυγικό στον Πειραιά την Τρίτη 5/4) του   και διαλύονται βίαια συγκεντρώσεις διαμαρτηρίας των προσφύγων (Σύνταγμα Τετάρτη 6/4, βλέπε φωτο).

Εξαντλήθηκαν πια τα κυβερνητικά κροκοδείλια δάκρυα και οι γροθιές στο τραπέζι σχετικά με τους «γείτονές μας, οι οποίοι δεν ανοίγουν τα σύνορά τους και δεν συμπεριφέρονται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες». Τελικά, αποδείχθηκε στην πράξη πως η «συμπαράσταση» στους πρόσφυγες με «όρους και προϋποθέσεις» διαφόρων ειδών (όπως με τον όρο να ανοίξουν οι άλλες χώρες τα σύνορά τους) πρακτικά έχει σαν αποτέλεσμα την εφαρμογή μιας καθαρά ρατσιστικής πολιτικής. Επί της ουσίας, αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος: «αφού οι εταίροι μας δεν ανοίγουν τα σύνορά τους, αναγκαζόμαστε να τα κρατήσουμε και εμείς κλειστά». Η εύκολη τοποθέτηση του προσφυγικού ζητήματος ως κάτι παροδικού, η εμμονή σε ένα γενικόλογο ανθρωπισμό (και ούτε νύξη για τις ευθύνες του δυτικού ιμπεριαλιστικού «στρατοπέδου» στο οποίο ανήκει και το ελληνικό κράτος, σε σχέση με τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή), αλλά και το βολικό σχήμα της Ελλάδας ως χώρας transit, έδειξαν τα όριά τους.

Και μετά από αυτόν το μεγάλο κύκλο «σκληρών διαπραγματεύσεων», η κυβέρνηση κατέληξε να έχει δεχθεί (με τα σύνορα των «εταίρων μας» κλειστά) και το νούμερο των 72.000 προσφύγων που «δύνανται» να δεχθούν οι χώρες της ΕΕ και το 1 προς 1 (δλδ. για κάθε έναν πρόσφυγα που απελαύνεται από την Ελλάδα, ένας πρόσφυγας θα εισέρχεται ή και θα προωθείται στις χώρες της ΕΕ).

Κι έτσι, σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε την Παρασκευή, ισχύουν τα εξής :

 • μετατροπή των λεγόμενων hotspots σε κέντρα κλειστού τύπου, δηλαδή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε Αμυγδαλέζες. Τα «Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης» (βλ. Άρθρο 14), όπως λέγονται, θα είναι οι χώροι όπου θα πραγματοποιείται η ταυτοποίηση και καταγραφή των προσφύγων. Εδώ οι πρόσφυγες θα τελούν υπό «καθεστώς περιορισμού της ελευθερίας τους» καθώς και απαγόρευσης εξόδου από το Κέντρο. Ο περιορισμός της ελευθερίας του αιτούντος άσυλου μπορεί να επεκταθεί μέχρι και τις 25 μέρες υποτίθεται για να διευκολυνθεί η διαδικασία της ταυτοποίησης.
 • Στην Κινητή Μονάδα Υποδοχής και Ταυτοποίησης θα συμμετέχει και προσωπικό από την ελληνική αστυνομία! (Άρθρο 11). «Σε κάθε κινητή μονάδα υποδοχής και ταυτοποίησης συμμετέχει, με καθήκοντα ανάλογα με αυτά των κλιμακίων ταυτοποίησης και εξακρίβωσης ιθαγένειας και εξωτερικής φύλαξης και ασφάλειας των Κ.Υ.Τ., αστυνομικό προσωπικό που διατίθεται από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας με επικεφαλής αξιωματικό με βαθμό τουλάχιστον Υπαστυνόμου Α’.» Ας αφήσουμε τα «παιδιά του λαού» να προσφέρουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους στους πρόσφυγες…
 • Οι περισσότεροι πρόσφυγες πιθανότατα θα καταθέτουν αιτήσεις ασύλου (αρκετοί το κάνουν ήδη), ούτως ώστε να καθυστερήσουν την απέλασή τους. (Υποτίθεται πως αυτοί που καταθέτουν αίτηση θα διαχωρίζονται από τους υπόλοιπους στο Κέντρο ή μπορεί και να μεταφέρονται σε άλλες ανοιχτές δομές. Ωστόσο, στο άρθρο 46, παρ. 2 υπάρχει ένα παραθυράκι το οποίο δίνει τη νομική δυνατότητα στο κράτος να παρατείνει την κράτηση του αιτούντα ασύλου για απροσδιόριστο διάστημα μόνο και μόνο γιατί μπορεί να αμφισβητείται η ταυτότητά του, να μπορούσε να έχει κάνει αίτηση ασύλου σε προγενέστερο χρόνο και να την αποφεύγει (προφανώς για να την κάνει στη Γερμανία ή κάπου άλλου και να αποφύγει τον εγκλωβισμό του σύμφωνα με τη συνθήκη του Δουβλίνου στην Ελλάδα), να πρέπει «να προσδιοριστούν εκείνα τα στοιχεία στα οποία βασίζεται η αίτηση προστασίας» (αυτό αφορά έτσι κι αλλιώς τους πάντες) ή ακόμα-ακόμα η αίτηση να γίνεται με δόλο προκειμένου «να καθυστερήσει ο αιτών εκτέλεση απόφασης επιστροφής» ή αν υπάρχει «κίνδυνος διαφυγής» (οποιοσδήποτε θα μπορούσε να υπαχθεί σε αυτή την κατηγορία) και φυσικά αν «συνιστά κίνδυνο εθνικής ασφάλειας». Είναι προφανές ότι με το συγκεκριμένο άρθρο οι αιτούντες ασύλου θα παραμένουν έγκλειστοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και αυτό γίνεται για να μπορούν να απελαθούν όταν θα απορρίπτεται η αίτησή τους με συνοπτικές διαδικασίες. Αυτός είναι και ο λόγος που οι πρόσφυγες αρνούνται να εγκαταλείψουν την Ειδομένη και τον Πειραιά, γιατί αντιλαμβάνονται ότι με αυτή τη διαδικασίας τα κέντρα καταγραφής είναι στην πραγματικότητα κέντρα «επαναπροώθησης».
 • Στο άρθρο 21 παρ.3 περιγράφεται και η περίπτωση να γίνει δεκτή η αίτηση. Τότε, χορηγείται άδεια διαμονής για μια τριετία. Φυσικά, όμως και εδώ στην παρ. 2 υπάρχουν εξαιρέσεις: «εκτός αν συντρέχουν λόγοι δημόσιας τάξης ή εθνικής ασφάλειας»!
 • Για τη συντριπτική πλειονότητα αυτών των προσφύγων που θα καταθέσουν αίτηση για άσυλο, η αίτησή τους θα απορριφθεί. Για αυτούς που δε θα καταθέσουν αίτηση για διάφορους λόγους, ο δρόμος είναι ένας: επαναπροώθηση, απέλαση. Πού; Στο άρθρο 37, παρ. 2 αναφέρονται οι χώρες της ΕΕ (με τον υπάρχοντα περιορισμό των 72.000 προσφύγων συνολικά) ή οι «ασφαλείς τρίτες» χώρες. Όπως ορίζονται στο άρθρο 56. Το οξύμωρο είναι ότι (σύμφωνα με την παρ. δ του 56) η χώρα αυτή -θα πρέπει να- «απαγορεύει την απομάκρυνση κάποιου σε χώρα όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία, όπως ορίζεται στο διεθνές δίκαιο», ενώ στο ε. να, «υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθεί καθεστώς πρόσφυγα και, στην περίπτωση που ο αιτών αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, να του χορηγηθεί προστασία σύμφωνα με τη σύμβαση της». Ακόμα και αν δεν αναφέρεται ρητά στο άρθρο η Τουρκία ως ασφαλής χώρα είναι προφανές ότι γράφτηκε για να νομιμοποιήσει τις μαζικές επαναπροωθήσεις που ήδη είναι σε εξέλιξη. Ως γνωστόν η Τουρκία δεν καλύπτει καμία από τις προϋποθέσεις της παρ. δ και επιπλέον είναι γελοίο να μπορεί να χορηγήσει καθεστώς πρόσφυγα η χώρα (Τουρκία) στην οποία κάποιος επαναπροωθείται γιατί δήθεν δεν πληροί τις προϋποθέσεις να το πάρει στη χώρα που αιτήθηκε το άσυλο (Ελλάδα).

Όμως δεν είναι μόνο αυτά.

 • Ενώ προβλέπεται μια διαδικασία δύο ή και τριών βδομάδων στα hot spot της ενδοχώρας προκειμένου να διεκπεραιωθεί ή καταγραφή και μέχρι 6 μήνες μέχρι να βγει η απόφαση παροχής ασύλου ή να απορριφθεί (άρθρο 51, παρ. 2) με δυνατότητα να παραταθεί ακόμα και 12 μήνες, στο άρθρο 60 που αναφέρεται στις περιπτώσεις μαζικών εισροών στα νησιά το καθεστώς (εξαίρεσης;) γίνεται ειδικό. Εδώ οι διαδικασίες σε περίπτωση μαζικών εισροών στα νησιά γίνονται «fast track». Ενώ κανονικά για την συνέντευξη που δίνει ο αιτών προβλέπεται (άρθρο 52 παρ.5) διάστημα προετοιμασίας 7 ημερών, εδώ περιορίζεται στη μια. Επιπλέον όταν απορρίπτεται μια αίτηση παροχής ασύλου ο νόμος δίνει το δικαίωμα (άρθρο 61, 1α) προσφυγής ακόμα και 30 μέρες από  την επίδοση της απόφασης εδώ όμως ο χρόνος αυτός μειώνεται στη μία!!!!
 • Και όχι μόνο αυτό. Για την προετοιμασία του αιτούντος για την προφορική του επανεξέταση ενώ κανονικά προβλέπεται ένα διάστημα 20 ημερών (άρθρο 62) για να προετοιμαστεί εδώ πέφτει μόλις στις 2 (και αυτό μόνο κατά «την κρίση της Επιτροπής Προσφυγών», η οποία αποφασίζει αν θα τους καλέσει σε εξέταση, ή αν θα κρίνει την προσφυγή εξετάζοντας μόνο το φάκελό τους, περιορίζοντας έτσι σημαντικά το δικαίωμά του να υπερασπιστεί την υπόθεσή του). Και μόλις μια μέρα για να καταθέσει συμπληρωματικά στοιχεία για την υπόθεσή του ενώ κανονικά (άρθρο 62 παρ 3) προβλέπονται ακόμα και 15 μέρες.
 • Ταυτόχρονα στις παραμεθόριες περιοχές οι επιτροπές ασύλου δύναται να αποτελούνται μόνο από ένστολους και όχι από πολιτικό προσωπικό, γεγονός που καταδεικνύει ότι το καθεστώς εξαίρεσης για την πλειοψηφία των προσφύγων που εισέρχονται στα νησιά (εξάλλου δεν υπάρχει και άλλη πύλη) επεκτείνεται και στη σύνθεση των επιτροπών προμηνύοντας έτσι την τύχη της αίτησης.
 • Και το ακόμα πιο εξωφρενικό είναι η τροπολογία Μουζάλα της τελευταίας στιγμής που «ενώ στο νομοσχέδιο προβλεπόταν η υποχρεωτική αναστολή της απέλασης και επανεισδοχής των προσφύγων, μέχρι να τελεσιδικήσει τυχόν προσφυγή τους σε δικαστήριο κατά της απόφασης απόρριψης του αιτήματος ασύλου από την Επιτροπή Προσφυγών,  τώρα πλέον η αναστολή της απέλασης και επανεισδοχής προϋποθέτει δικαστική απόφαση. Με άλλα λόγια, αν κάποιος κάνει έφεση σε δικαστήριο κατά της απόρριψης του αιτήματος ασύλου, θα μπορεί να απελαθεί πριν εκδικαστεί η έφεση, αν το αποφασίσει το δικαστήριο». (Εφ Συν 1/4/16)

Επομένως, πρόκειται για ένα νόμο καθαρά ρατσιστικής έμπνευσης. Ένας νόμος που θεσμοθετεί τις επαναπροωθήσεις, τις απελάσεις. Ένας νόμος που μετατρέπει όλα τα hotspots σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και εφαλτήρια απελάσεων. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για τη βίαιη διάλυση των καταυλισμών, για τη διεξαγωγή πογκρόμ κατά προσφύγων και των οικογενειών τους με κρατική και κυβερνητική σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα πρόκειται για την υλοποίηση ενός τμήματος της πολιτικής ατζέντας των ναζιστών της χρυσής αυγής που ουρλιάζουν για απελάσεις και θέλουν κι άλλες. Πολιτική αβάντα για να έχει τη δυνατότητα ο κάθε ελληναράς, το κάθε φασισταριό να ξερνάει το ρατσιστικό του οχετό. Για να βγαίνει ο Μητσοτάκης και να ζητάει υπεύθυνη εθνική πολιτική. Όλα μαζί για το καλό της χώρας, λοιπόν. Οι πολιτικές επιλογές χρεώνονται. Θα έρθει και αυτή η ώρα.

Το κίνημα και η αριστερά, με την ευρεία έννοια του όρου αλλά και οι επαναστάτες συγκεκριμένα δεν πρέπει να χάσουν χρόνο ούτε να μασάνε τα λόγια τους. Στεκόμαστε δίπλα στους πρόσφυγες χωρίς όρους και προϋποθέσεις και παλεύουμε για:

 • Άσυλο (καθεστώς διεθνούς προστασίας) και άδειες παραμονής σε όλους ανεξαιρέτως
 • να σταματήσουν τώρα οι «επαναπροωθήσεις» από τα νησιά
 • Καμία διαφοροποίηση στη μεταχείριση των προσφύγων με βάση την εθνότητα ή το θρήσκευμα (Σύριοι, Αφγανοί, Πακιστανοί)
 • Να κλείσουν τώρα όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να μετατραπούν σε ανοιχτά κέντρα πραγματικής φιλοξενίας και με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
 • Όσοι πρόσφυγες ήρθαν στη χώρα μετά τις 20 Μαρτίου και βρίσκονται στα νησιά να μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα εντός της επικράτειας, και να ενταχθούν στο καθεστώς των υπολοίπων προσφύγων.

Το ζήτημα του προσφυγικού είναι ένα ζήτημα που δε θα κλείσει τόσο εύκολα και που συνδέεται με τις γεωπολιτικές αλλαγές στο χάρτη της Μέσης Ανατολής και τα σχέδια της ιμπεριαλιστικής Δύσης. Επαναστατική πολιτική θέση, λοιπόν, είναι να αντιληφθούμε το φαινόμενο αυτό στην ολότητά του και να αναλάβουμε τα αντίστοιχα καθήκοντα. Ας μετρήσουμε τις δυνάμεις μας. Απέναντι στις κανιβαλικές ορέξεις του κρατικού ρατσισμού, υψώνουμε την ανθρωπιστική μας αλληλεγγύη, σφυρηλατούμε διεθνιστική ενότητα με της γης τους κολασμένους, και δεν υποχωρούμε βήμα στις τσιρίδες του μανιασμένου εθνικού βόθρου.

Κομμουνιστική Επαναστατική Δράση ★ Avantgarde

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: