3 Σχόλια

Αλληλεγγύη στον Τάσο Θεοφίλου

Ανακοίνωση ΚΕΔ

Ο Τάσος Θεοφίλου συνελήφθη στον Κεραμεικό στις 19/8/2012, μετά από δήθεν ανώνυμο τηλεφώνημα, σύμφωνα με τα παραμύθια της Αντιτρομοκρατικής και καταδικάστηκε πρωτόδικα το 2014, σε 25 χρόνια κάθειρξη για ληστεία στην Alpha Bank της Νάουσας Πάρου και για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία (όταν σκοτώθηκε οδηγός ταξί που επιχείρησε να ακινητοποιήσει τους ληστές) 9 μέρες νωρίτερα (10/8/12). Στην ίδια δίκη απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες της ένταξης στη ΣΠΦ («Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς»), όπως και από τις κατηγορίες για κατοχή εκρηκτικών και πολεμικού υλικού.
Ο Τάσος Θεοφίλου κατά τη διάρκεια της δίκης αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες καθώς και εκείνη της συμμετοχής στη ΣΦΠ αφού οι απόψεις του βρίσκονται σε διαφορετικό ιδεολογικό προσανατολισμό με τη συγκεκριμένη οργάνωση. Κανένας μάρτυρας δεν αναγνώρισε τον Τ.Θ. ως δράστη της ληστείας, ενώ το μοναδικό «ενοχοποιητικό τεκμήριο» που παρουσιάστηκε από την αρχή της υπόθεσης, ένα καπέλο στο οποίο υποτίθεται βρέθηκε DNA του Τ.Θ., αποδείχθηκε ότι είναι διαφορετικό από το καπέλο που δήθεν φορούσε ο δράστης της ληστείας. Όπως και να χει είναι γνωστό ότι το DNA σε κινητά αντικείμενα επ’ ουδενί δεν αποτελεί ικανό στοιχείο για να καταδικαστεί οποιοσδήποτε, αφού αυτό μπορεί να μεταφερθεί επί σκοπώ από τα λαγωνικά που στήνουν τις σχετικές σκευωρίες. Το εν λόγω μάλιστα καπέλο δεν παρουσιάστηκε στα αρχικά ευρήματα και όσο η υπόθεση αντιμετωπιζόταν ως ποινική από την τοπική ασφάλεια. Αντίθετα εμφανίστηκε ξαφνικά πολλές μέρες μετά το γεγονός από την Αντιτρομοκρατική προφανώς για να κατασκευαστούν «αποδεικτικά στοιχεία» και κατ’ επανάληψη κανένας μάρτυρας δεν μπορεί να θυμηθεί την ύπαρξη του συγκεκριμένου καπέλου. Υπενθυμίζουμε ότι η πρόσφατη υπόθεση της Ηριάννας βασίστηκε ακριβώς σε ένα κινητό DNA σε κάποια κούτα που δήθεν βρέθηκε στην Πανεπιστημιούπολη. Την ίδια στιγμή πλήθος μαρτύρων διαβεβαίωσε πως την επίμαχη ώρα της ληστείας στην Πάρο ο Τ.Θ. βρίσκονταν στο Στέκι Μεταναστών στην Αθήνα όπου βοηθούσε σε εργασίες.
Η εξοντωτική ποινή των 25 χρόνων φαίνεται ότι δεν ικανοποίησε την Αντιτρομοκρατική, επιδιώκοντας πλέον την πλήρη εξόντωσή. Στις 21/1/2016 ξεκίνησε η νέα δίκη σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο, όπου εκδικάζονται ταυτόχρονα τόσο η έφεση του ίδιου όσο και η έφεση της εισαγγελίας «υπέρ του νόμου». Στις 15 Μαΐου 2017, μάλιστα η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος ο Θεοφίλου για τις πράξεις που του καταλογίστηκαν σε πρώτο βαθμό (ληστεία και απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία), αλλά και για εκείνες για τις οποίες αθωώθηκε πρωτόδικα (ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών και διακεκριμένη κατοχή όπλων), ζητώντας την ισόβια κάθειρξή του.
Η αποκάλυψη της σκευωρίας κατά του Τ.Θ. δεν είναι ήσσονος σημασίας. Αντιθέτως αποτελεί μια θεμελιώδης μάχη ενάντια στο κράτος έκτακτης ανάγκης που έχει εγκαθιδρυθεί εδώ και 8 χρόνια στη χώρα και στο καθεστώς εξαίρεσης και που η κυβέρνηση Σύριζα-Ανελ υπηρετεί με τον πιο χυδαίο και προκλητικό τρόπο. Καθεστώς εξαίρεσης σημαίνει ότι ένας ποινικός μπορεί για το ίδιο έγκλημα να καταδικάζεται σε 10 χρόνια κάθειρξη και αν δεν τη βγάλει καθαρή με αναστολή εκτέλεσης της ποινής στην χειρότερη Θα είναι έξω στα 4 χρόνια, ενώ όποιος που θα κατηγορηθεί για συμμετοχή σε μια αντάρτική οργάνωση θα κινδυνεύει με ισόβια. Η περίπτωση της Ηριάννας είναι χαρακτηριστική. 13 χρόνια χωρίς δικαίωμα αναστολή, χωρίς κανένα στοιχείο. Εξαίρεση σημαίνει ότι για ειδικές κατηγορίες ανθρώπων ισχύει καθεστώς ιδιώνυμου. Οι έγκλειστοι μετανάστες και πρόσφυγες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, χωρίς δικαιώματα, έρμαια των κατασταλτικών μηχανισμών και εύκολα θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης είναι ακόμα ένα χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης, στην οποία εντάσσονται και οι πολιτικοί αντίπαλοι του καθεστώτος.
Πλέον η ποινικοποίηση δεν αφορά πράξεις, αλλά ενδείξεις συμμετοχής ή ακόμα φιλικές και κοινωνικές σχέσεις με φερόμενους ως μέλη αντάρτικών οργανώσεων. Ακόμα και η ποινική δίωξη με βάση το λόγο είναι πλέον ζήτημα δικαστικής νομολογίας και στα όρια της σημερινής «αντι» τρομοκρατικής νομοθεσίας. Στο ίδιο μήκος κλίματος είναι και η ειδική μεταχείριση των πολιτικών κρατουμένων και ο κατάφωρος περιορισμός των δικαιωμάτων τους ως κρατούμενοι για χρήση 5νθημερων αδειών ή για εξόδους για λόγους σπουδών κλπ.
Είναι προφανές ότι αυτή η νομοθεσία έχει διασταλτικό χαρακτήρα, ανάλογα με τις ορέξεις της εκάστοτε κυβέρνησης και αν όχι αυτής, τότε των μηχανισμών του βαθέως κράτους που έτσι κι αλλιώς έχουν τη δυνατότητα να την υποκαθιστούν όταν παραστεί ανάγκη.
Ως εκ τούτου η κυβέρνηση Τσίπρα ας μην παριστάνει την αθώα περιστερά. Αν κλαψουρίζει για την περίπτωση της Ηριάννας δεν έχει παρά να καταργήσει την άθλια «αντι»τρομοκρατική νομοθεσία, που δίνει το δικαίωμα στο βαθύ κράτος να στήνει τις σκευωρίες του ή να ρίχνει τις τριπλές ποινές σε έναν πολιτικό του αντίπαλο την ώρα που χαϊδεύει τα κυκλώματα των ποινικών και ενίοτε των παρατρεχάμενων της εξουσίας και των ευυπόληπτων καπιταλ(η)στών που λυμαίνονται συστηματικά και κατ’ επανάληψη την δημόσια περιουσία.
Λοιπόν τέρμα τα παραμυθάκια της αντιτρομοκρατικής και της δικαστικής ιεράς εξέτασης. Η δίωξη του αναρχικού κομουνιστή Τάσου Θεοφίλου είναι μια πολιτική σκευωρία με πολλαπλούς αποδέκτες, όπως και της ανύποπτης Ηριάννας. Στο βαθμό που το κίνημα αφήσει το περιθώριο να περάσουν αυτές οι σκευωρίες δήθεν γιατί υπάρχει κάτι πιο σοβαρό και επείγον είναι σαν να σκάβει το λάκκο του. Είναι θέμα τιμής να τελειώσει εδώ το πανηγύρι. Είναι ζήτημα ύπαρξης,  το συνειδητό αντικαπιταλιστικό κίνημα να υπερασπίζεται τους αγωνιστές του, από τις διώξεις ή τις απειλές για διώξεις του κράτους. Είμαστε εδώ δίπλα σε όλους όσους διώκονται.

  • Να αφεθούν ελεύθεροι τώρα ο Τ.Θεοφίλου και η Ηριάννα.
  • Ενάντια στο κράτος έκτακτης ανάγκης και στο καθεστώς εξαίρεσης.

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση στο Μοναστηράκι Σάββατο 24 Ιουνίου 12 το μεσημέρι και στην πορεία που θα ακολουθήσει στα πλαίσια της πανελλαδικής μέρας δράσης .

Κομμουνιστική Επαναστατική Δράση ★ Avantgarde

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: